Duyuru
2024 Yaz Dönemi Şantiye Stajı Hakkında (Güncellendi)
29 Nisan 2024 | 17:00

2024 Yaz Dönemi Şantiye Stajı Hakkında

 

Şantiye Stajı yapacak öğrencilerin aşağıda verilen tarihlere riayet etmeleri gerekmektedir.

ŞANTİYE STAJI TAKVİMİ

TARİHLER

EK-3 Ön Başvuru Formu’nun ıslak imzalı halde staj komisyonuna teslim edilmesi

17 Mayıs 2024

Staj değerlendirme sonuçlarının ilan edilmesi

24 Mayıs 2024

Staj başvurusu olumsuz sonuçlanan öğrencilerin yeniden başvuru yapacağı gün

7 Haziran 2024

EK-1 ve EK-2 formlarının staj komisyonuna teslim edilmesi

7 Haziran 2024

 

EK3 belgesinde; staja başlamadan önce şantiyede yapılmış olan imalatlar ve şantiye süresince şantiyede yapacak imalatlar kısmı ve inşaata ilişkin istenen bilgiler eksiksiz bir şekilde doldurulacaktır. Staj tarihi, Gazi Üniversitesi akademik takvimini dikkate alarak final sınavlarının bitiş tarihi sonrası başlamalı ve resmî tatiller hariç tutularak

25 iş gününü sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır. Cumartesi günleri çalışılması durumunda, firmadan imzalı/onaylı çalışma yazısı alınmış olmalıdır. Pazar günleri dahil edilmemelidir.

Şantiye stajı; kaba ve ince yapım ve dekorasyon çalışmaları, yapı üretimine yönelik şantiyede gerçekleştirilen tüm aşamalar, yapım ve montaj için gerekli çizimler, maliyet analizleri ve keşifleri gibi mesleki çalışmaları kapsar. Bu staj; staj komisyonunca uygun görülen özel büro, kurum, kuruluş veya inşaat şirketlerinin şantiyelerinde yapılabilir (yapı denetim firmaları hariç).

Şantiye staj başvurusu onaylanan öğrenciler, sigorta giriş işlemleri için 

  • EK-1 Staj/ İşyeri Eğitimi Başvuru ve Kabul Formu ve 
  • EK-2 Staj/ İş Yeri Eğitimi Ücretlerine İşsizlik Fonu Katkısı Bilgi Formunda

doldurulması gereken her yer doldurulmuş, BÜTÜN ISLAK İMZALAR tamamlanmış ve 3 (ÜÇ) KOPYA olacak

şekilde,

  • 1 kopyası Mimarlık Bölüm Başkanlığı sekreterliğine, 
  • 1 kopyası Mimarlık Fakültesi Öğrenci İşlerine,
  • 1 kopyası staj yapılan kuruma, belirtilen tarihe kadar iletilmelidir. Şartları sağlamayan hiçbir belge kabul edilmeyecektir.

Şantiye stajı uygulama esasları aşağıda belirtilen linkte “Staj Yönergesi” adıyla yer almaktadır. Aynı linkte ilgili formlara da ulaşılmaktadır. Yönergede belirtilen gerekliliklerin yerine getirilmesi öğrencinin sorumluluğundadır.  https://mim-mim.gazi.edu.tr/view/page/222485

2024 Yaz dönemi staj başvurularında aşağıdaki durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

  1. Stajlar akademik takvim ile çakışmayacak tarihlerde yapılmak zorundadır. Stajlara Final sınavlarının bitiş tarihi itibarı ile başlanabilir. 
  2. Staja başlama ve bitiş tarihleri iş günlerine denk düşmelidir. Bir staj ilgili dönemin dönem sonu sınavlarının bitiminden sonra başlamalı, izleyen akademik dönemin başlangıç tarihinden önce bitirilmelidir.
  3. M2000 STAJ I Şantiye Stajının süresi 25 iş günüdür. Cumartesi günleri çalışılması durumunda, çalışma yazısı alınmış olmalıdır. Pazar ve resmî tatil günleri staj iş gününden sayılmaz.
  4. Staja fiilen ve kesintisiz devam zorunluluğu vardır. Mazeretli veya mazeretsiz devam edilmeyen staj günleri/saatlerinin sayısı staj süresine eklenir.
  5. Öğrencilerin haklı ve geçerli bir mazereti belgelendirmeleri durumunda ilgili birim yönetim kurulu kararı ile staj eğitimleri ertelenebilir. Staj eğitimleri ertelemenin doğuracağı sonuçlarda sorumluluk öğrenciye aittir.
  6. Öğrencilere bütünleme sınavı hakkı tanınması durumunda bütünleme sınavları sırasında da staj yapılabilir. Ancak staj yapan öğrenci bütünleme sınavına veya sınavlarına girmişse, söz konusu günler staj süresinden sayılmaz.
  7. Bir kuruluşta sadece tek bir staj yapılabilir.
  8. Şantiye stajı; kaba ve ince yapım ve dekorasyon çalışmaları, yapı üretimine yönelik şantiyede gerçekleştirilen tüm aşamalar, yapım ve montaj için gerekli çizimler, maliyet analizleri ve keşifleri gibi mesleki çalışmaları kapsar. Bu staj; staj komisyonunca uygun görülen özel büro, kurum, kuruluş veya inşaat şirketlerinin şantiyelerinde yapılabilir.
  9. Staj dosyasında, şantiyenin organizasyon şeması, uygulaması yapılan binanın projeleri, detay ve malzeme bilgilerine yer verilmeli, staj süresince öğrencinin gözlemlediği yapım süreç ve teknikleri, çizim, fotoğraf vb. ile desteklenerek açıklanmalıdır.
  10. Şantiye stajını yöneten eğitici personel, mesleki deneyimi olan mimar veya inşaat mühendisi olmalıdır.
  11. Öğrenciler, staj yapacakları yerleri kendileri belirleyecektir. Staj yapılacak yerin staj komisyonu tarafından uygun görülerek kabul edilmesi gereklidir. Staj yeri kabul edilmeyen öğrenciler staj komisyonu tarafından ilan edilen tarihe kadar başvurusunu yenilemelidir.
  12. Öğrencilerin stajlarının geçerli olabilmesi için aşağıdaki aşamaları takip etmeleri gerekmektedir:
    • Staj başvuruları, staj yapmak istediği kurumdan onaylı “Staj Ön Başvuru Formu” (Ek 3) ile akademik takvim esas alınarak, bahar yarıyılında ilgili komisyonun belirlediği son tarihe kadar, Mimarlık Bölüm Başkanlığı Sekreterliğine yapılır. Bu tarihten sonra yapılan başvurular kabul edilmez. 
    • Öğrencinin staj başvurusu, bahar yarıyılında ilgili komisyonun belirlediği son tarihte komisyon tarafından değerlendirilerek kabul edilir ya da reddedilir. Staj yeri reddedilen öğrenciler yine komisyonca belirlenen son tarihe kadar yeni bir başvuru yapmalıdır. 
    • Staj başvurusu kabul edilen öğrenci, staj yapacağı kurumun yetkilisi ve Staj Komisyonu tarafından onaylanmış “EK-1 Staj/ İşyeri Eğitimi Başvuru ve Kabul Formu”nu ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu uyarınca “Ek 2: staj/ iş yeri eğitimi ücretlerine işsizlik fonu katkısı bilgi formunu” üç kopya olarak hazırlar ve komisyonca belirlenen son tarihe kadar 1(bir) kopyasını ilgili Staj komisyonuna, diğer kopyasını Mimarlık Fakültesi Öğrenci İşleri’ne teslim eder. o“EK-1 Staj/ İşyeri eğitimi Başvuru ve Kabul Formu”nun teslimi sırasında SGK "İşe Giriş Bildirgesi" Fakülte Öğrenci İşleri tarafından doldurulur. SGK giriş işlemlerinin staj başlangıç tarihinden en erken 1 ay en geç 2 iş günü öncesinde yapılması zorunludur. Öğrenci, SGK işlemleri öncesinde, “SGK sağlık yardımı müstehaklık belgesini” Fakülte Öğrenci İşlerine getirmekle yükümlüdür.
    • Staj bitiminde, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Staj eğitimi usul ve esaslarına uygun olarak hazırlanan "staj dosyası", staj yapılan kurumdaki eğitici personele imzalatılarak, Akademik takvime göre güz yarılının 6.haftasının sonuna kadar Bölüm staj sorumlusuna imza karşılığı teslim edilir.
    • Staj Başarı Formu (Ek 4), kurum yetkilisince 3 nüsha halinde doldurulur (Kurum Kopyası, Bölüm Kopyası ve Öğrenci İşleri Kopyası). Bu nüshalardan Kurum Kopyası, staj yapılan kurumda kalır. Bölüm Kopyası ve Öğrenci İşleri Kopyası ise ilgili birimlere imzalı kapalı zarf içinde öğrenci tarafından teslim edilir. 
    • Bölüm Staj sorumlusu, staj dosyası ve staj değerlendirme formunu, staj komisyonuna iletir. Staj komisyonu, Güz yarılının 10. Haftasına dek, gerekli incelemeleri yaparak öğrencinin stajını başarılı ya da başarısız olarak değerlendirir. Stajın başarısız olarak değerlendirildiği durumlarda, öğrenci stajını tekrarlar.
    • Stajı başarılı bulunduğu halde staj raporu istenen içerik ve formata uygun olarak yazılmayan öğrencilerden raporlarını 15 gün içerisinde istenilen duruma getirmesi beklenir. İstenilen düzeltmeyi bu süre içerisinde getirmeyen veya raporu reddedilen öğrenci stajını yeniden yapar.  o Kurum veya Kuruluş tarafından gönderilen Başarı belgesinde, durumu “Başarısız” veya “Devamsız” ise öğrenci stajdan BAŞARISIZ sayılır. Bu durumda öğrencinin bu stajını yeniden yapması zorunludur. 
  1. Yurt içinde yapılan stajların raporları Türkçe, yurt dışında yapılan stajların raporları ise İngilizcedir. Yurtdışında staj yapan öğrencinin staj raporu İngilizce dışında başka bir dilde yazılmışsa, staj raporunun yeminli bürolar tarafından Türkçeye tercüme ettirilerek teslim edilmesi gerekir. Türkçe yazılan raporlara bir İngilizce özet, İngilizce yazılan raporlara bir Türkçe özet (en az iki sayfa) eklenmesi zorunludur.
  2. Öğrenci, staj dosyasını hazırlarken aşağıdaki kurallara uymalıdır;
  • Rapor staj programın ve staj kurallarına uygun olarak bilgisayarda yazılacaktır. o Başlıklar büyük harfle sayfanın ortasına yazılacaktır. Alt başlıklar ise küçük harfle yazılacak ve altları çizilecek veya koyu yapılacaktır. Tüm çizimler mimarlık standartlarına uygun olarak yapılacaktır.
  • Kapak (Ek 5), öğrenciye ve staj dosyasına ait bilgileri içermelidir.
  • İçindekiler, dosyanın içerdiği konu başlıkları ve sayfa numaraları yer almalıdır.
  • Giriş, Stajın amaçları öğrenilmesi hedeflenen konuları içermelidir. o Kurum/Kuruluşun tanıtımı, staj yapılan kurumun/kuruluş çalışma alanını, idari ve teknik personel sayılarını, organizasyon şemasını, kurum/kuruluşun kısa tarihçesini ve iletişim bilgilerini içermelidir.
  • Öğrencinin staj süresince yaptığı çalışmalar, staj yapılan kurumda dahil olunan çalışmalar ve aşamaları belirtmelidir.
  • Stajla ilgili tanımlar, yapılan işle ilgili mesleki terimler ve teknik bilgilere yer verilmelidir. o Staj süresince yapılan işler, her iş günü için en az yarım sayfa olmak üzere, yapılan işi ve aşamalarını açıklayacak şekilde kroki, fotoğraf, çizim vb. ile desteklenerek, ayrıntılı biçimde anlatılmalıdır. Yapılan çalışmaları belgeleyen tüm görseller numaralandırılarak, metin içinde ya da eklerde yer almalıdır.
  • Sonuç kısmında, staj süresince edinilen kazanımlara yer verilmeli ve genel bir değerlendirme yapılmalıdır.
  • Ekler bölümünde -gerektiği durumlarda- raporun ana kısmında verilmeyen veriler tablolar ve resimler sunulmalıdır.
  • Dosyanın her sayfası, staj yapılan kurumdaki eğitici personel tarafından imzalanmalı, formata uygun hazırlanan dosya ciltlenerek, ilan edilen süre içerisinde bölüm staj sorumlusuna teslim edilmelidir. o Formatına uygun olarak hazırlanmış Staj Raporu, Fakülte tarafından hazırlanmış olan Rapor Kapağı kullanılarak ciltlenecektir. Ciltlemede spiral kullanılmayacaktır.
background image